Theorie-examen 

Deelnemen aan het theorie-examen kan vanaf 16 jaar. Het reserveren van de examendatum kan al enkele maanden daarvoor.
Om praktijkexamen te kunnen doen moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Het resultaat van het examen is een jaar en zes maanden geldig.

Het theorie-examen voor de personenauto duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting. Je moet ongeveer een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig zijn.

Het examen bestaat uit twee onderdelen.
Eén onderdeel bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Bij gevaarherkenning krijgt u vragen over hoe u zou handelen in een bepaalde verkeerssituatie. Bij deze vragen heeft u voor iedere vraag 8 seconden de tijd om te antwoorden.

  • Er zijn 3 keuzemogelijkheden:
    Remmen, flink snelheid verminderen of zelfs stoppen.
  • Gas loslaten, extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze.
  • Of niets, gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid.

Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht. Bij verkeersregels en verkeersinzicht gaat het om ja/nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar jijzelf een getal moet invullen.

De norm om te slagen is:

  • Minimaal 13 van de 25 vragen goed over gevaarherkenning.
  • 35 van de 40 vragen goed over verkeersregels en verkeersinzicht.

Let op! Je kan niet deelnemen aan het theorie-examen zonder identiteitsbewijs of als je te laat komt. In die gevallen krijgt je geen examengeld terug. Is jouw identiteitsbewijs gestolen of vermist neem dan uiterlijk 24 uur voor de examendatum contact op met de Klantenservice van het CBR.